Regizorul Ciprian Mega aduce în atenția publicului o bijuterie cinematografică incitantă și înălțătoare în “Glasul care Strigă în Pustie”. Acest film inspirațional ne oferă o privire profundă în viața și lupta Părintelui Gheorghe Calciu Dumitreasa, un martir al credinței și un exemplu al curajului în fața opresiunii comuniste în România.

Cu o abordare artistică plină de sensibilitate, regizorul ne conduce prin evenimentele care au definit viața Părintelui Calciu, începând cu împotrivirea sa față de demolările bisericilor și sfidarea regimului ateist. Interpretarea de excepție a lui Costel Cașcaval în rolul Părintelui Calciu ne transmite trăirile intense și hotărârea acestui om de credință, care a îndurat tortură și izolare pentru a-și apăra convingerile.

Dincolo de imaginea detaliată a luptei individuale a părintelui Calciu, filmul explorează și complexitatea reacțiilor și alegerilor societății în acele vremuri grele. Dorel Vișan întruchipează în mod captivant un ofițer de securitate confruntat cu conștiința și dileme morale. Scenele emoționante dintre acești doi actori sunt atât puternice, încât transmit în profunzime conflictele interioare ale vremurilor respective.

De asemenea, interpretarea Elei Ionescu, în rolul soției Părintelui Calciu, adaugă un strat suplimentar de intensitate și empatie. Puternica ei prezență pe ecran redă cu fidelitate curajul și sacrificiul femeilor care au rămas alături de cei persecutați în vremea acelor regimuri totalitare.

Regizorul reușește să creeze o atmosferă profundă și captivantă, plină de semnificații. Această operă cinematică transmite un mesaj puternic despre forța credinței, curajul de a lupta pentru principii și consecințele nedreptății.

“Glasul care Strigă în Pustie” este o poveste de inspirație și încredere, care ne amintește că sacrificiul pentru adevăr și libertatea de credință merită orice efort. Performanțele actorilor, regia atentă și mesajul profund fac din acest film un tribut memorabil adus eroilor care au ales să strige în pustie, într-un timp când vocea lor a contat cel mai mult.

Un interviu cu preotul Gheorghe Calciu-Dumitreasa realizat de istoricul Vlad Georgescu, directorul departamentului românesc al postului de radio Europa Liberă, difuzat în 28 august 1985.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *